Participatiewet wijziging inhoudingen en vakantiegeld

Bij inwoners met een Participatiewet uitkering van de gemeente Zoetermeer is er een verandering bij inhoudingen en uitbetalen van vakantiegeld.

 Wat is de situatie?

Je ontvangt een Participatiewet uitkering van de gemeente. Op die uitkering wordt geld ingehouden om een schuld af te lossen: via beslag, verrekening of inhouding voor schuldhulpverlening. Vanaf 1 juni 2024 verandert dan de uitbetaling van het vakantiegeld. Je ontvangt een brief over de wijziging van de gemeente.

Wat verandert er voor jou?

  • De gemeente blijft per maand de uitkering betalen aan de beslaglegger of schuldeiser om de schuld af te lossen.
  • Je krijgt vanaf nu elke maand je vakantiegeld uitbetaald, in plaats van één keer per jaar in mei.
  • Is de schuld helemaal afgelost? Dan betaalt de gemeente het vakantiegeld weer in één keer in mei uit.
  • Als je het vakantiegeld apart wil houden, voor de vakantie bijvoorbeeld, dan moet je dit zelf regelen.

Waarom verandert dit?

Voorheen betaalde de gemeente per maand via de uitkering af op een schuld bij de beslaglegger of schuldeiser. Bijvoorbeeld voor een schuld bij de gemeente, een loonbeslag van een deurwaarder of vanwege schuldhulpverlening. De gemeente betaalde het vakantiegeld één keer per jaar uit waardoor het bedrag dat de je per maand in handen kreeg onder het wettelijk minimum lag. De rechter zegt dat dit anders moet.

Navraag bij de gemeente Zoetermeer

Heb je vragen over deze wijziging? Neemt dan contact op met de afdeling verhaal & terugvordering van de gemeente op telefoonnummer 14 079. Je kunt je vraag ook per e-mail stellen. Het emailadres is: verhaalenterugvordering@zoetermeer.nl. Heb je vragen over je uitkering of het vakantiegeld, neem dan contact op met de inkomensregisseur op telefoonnummer 14 079.

Ik kom er toch niet uit

Blijft het lastig om te begrijpen hoe het zit en wat je kunt doen? Kom dan naar ons gratis inloopspreekuur. Dan leggen we uit hoe het zit en helpen je zo nodig contact op te nemen met de gemeente.